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Disclaimer: The FAQs are meant to provide guidance to the industry on 

MAS' policy and administration of the Insurance Act and Financial Advisers 

Act regimes. They do not constitute legal advice. MAS expects industry 

participants to retain their independent legal counsel to advise them on 

how their business operations should be conducted in order to satisfy the 

legal/regulatory requirements and to advise them on all applicable laws of 

Singapore. 

 

 

INSURANCE ACT (CAP 142) (“IA”) 

FINANCIAL ADVISERS ACT (CAP 110) ("FAA") 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

1 Can a financial adviser provide marketing materials and advice on life insurance 
products offered by insurers who are not registered by MAS under the Insurance Act (“IA”) 
to prospects in Singapore?  Can a financial adviser sell such products?  What if the 
materials, advice or sale were/was provided by the financial adviser at the request of the 
prospective client? 

Under section 6 of the IA, no person is allowed to solicit any insurance business for 
any insurer, other than an insurer who is entitled to carry on that business in Singapore or 
an authorised reinsurer. Any financial adviser who provides, advertises or avails the 
marketing materials of insurance products offered by unregistered insurers with the view to 
closing a sale, whether to Singapore residents or non residents, is considered to be soliciting 
for the unregistered insurers and therefore contravening section 6 of the IA. Consumers in 
Singapore may purchase insurance products from overseas unregistered insurers on their 
own accord.   

If the client requests marketing materials/advice on insurance products offered by 
an unregistered insurer(s), the financial adviser is allowed to provide such materials or 
advice. Where a financial adviser is unable to find a suitable product in the Singapore 
market for the client or the client requests the financial adviser to negotiate or place a risk 
with an unregistered insurer, the financial adviser is not allowed to do so unless it has 
obtained MAS’ prior approval under section 33(4) of the Financial Advisers Act (“FAA”). This 
is, however, only applicable if the business relates to a Singapore or domestic risk. Where 
the business relates to risks outside Singapore, i.e. where a policy would be classified as an 
offshore policy as defined under the First Schedule of the IA, there is no need for the 
financial adviser or insurance broker to seek MAS' approval before it negotiates or places 
the risk with an unregistered insurer.  
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2 Can a financial adviser place a life policy with an unregistered insurer outside 
Singapore without MAS’ approval by having the Singapore resident set up a overseas trust, 
of which the overseas trustee would act as the policyholder? 

A life policy owned by an overseas trustee (i.e. a trustee with an overseas address) 

would currently be considered an offshore policy or risk outside Singapore. A financial 

adviser is not prohibited under the FAA, in the course of his business, from negotiating and 

placing the risk with an unregistered insurer without MAS’ prior approval. However, MAS is 

reviewing this position such that as long as either the policy owner (overseas trustee) or the 

insured is a Singapore resident, it would be considered as a Singapore policy and a financial 

adviser would be required to seek MAS’ prior approval under section 33(4) of the FAA to 

place the business with an unregistered insurer outside Singapore.  

 


