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Frequently Asked Questions: Notice on Technology Risk Management  
 
Q1:  Which categories of financial institutions ("FIs") are subject to the Notice on 
Technology Risk Management (“Notice”)? 
 
A1: The FIs to which the Notices apply are:  

 
S/No. FIs Governing Act Notice No. 

1 All- 
(a) approved exchanges; 
(b) designated clearing houses; 
(c) holders of a capital markets services licence;  
(d) recognised market operators which are 
incorporated in Singapore; and 
(e) persons who are approved under section 289 of 
the Securities and Futures Act to act as a trustee of 
a collective investment scheme which is authorised 
under section 286 of the Securities and Futures Act 
and constituted as a unit trust 

Securities and 
Futures Act 

Notice CMG-N02 

2 All licensed financial advisers Financial Advisers 
Act 

Notice FAA-N18 

3 All licensed insurers, other than captive insurers 
and marine mutual insurers 

Insurance Act Notice MAS 127 

4 All registered insurance brokers Insurance Act Notice MAS 506 

5 All banks in Singapore Banking Act Notice MAS 644 

6 All credit card or charge card licensees in Singapore Banking Act Notice MAS 762 

7 All finance companies Finance 
Companies Act 

Notice MAS 830 

8 All money brokers approved under section 28 of 
the Monetary Authority of Singapore Act 

Monetary 
Authority of 
Singapore Act 

Notice MAS 912 

9 All merchant banks approved under section 28 of 
the Monetary Authority of Singapore Act 

Monetary 
Authority of 
Singapore Act 

Notice MAS 1114 

10 All holders of a remittance licence issued under 
section 8 of the Money-changing and Remittance 
Businesses Act 

Money-changing 
and Remittance 
Businesses Act 

Notice MAS 3203 

11 All operators and settlement institutions of 
designated payment systems 

Payment Systems 
(Oversight) Act 

Notice PSOA-N05 

12 All trust companies licensed under the Trust 
Companies Act 

Trust Companies 
Act 

Notice TCA-N05 
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Q2:    Do “customer” and “customer information” have the same meaning as defined in 

Section 40A of the Banking Act? 

A2:     For the purpose of the Notice, the definitions of “customer” and “customer 
information” do not follow those in section 40A of the Banking Act. “Customer information” 
in the Notice refers to information held by the FI that relates to its customers and these 
include customers’ accounts, particulars, transaction details and dealings with the FI.  
 
 
Q3:  Are FIs expected to submit their framework for the identification of critical systems 
and the list of critical systems to MAS for review and approval? 
 
A3: FIs should establish and document a framework for the identification of critical 
systems. FIs should also document and maintain a list of critical systems, if any. Although 
MAS does not require FIs to submit said documentation for review and approval, MAS may 
request for them during its ongoing supervision.     
 
 
Q4: Is it necessary for FIs to identify critical systems?  Will FIs breach the Notice if they 
do not consider any of their systems as “critical”? 
 
A4: Although not all FIs operate critical systems as defined in the Notice, all FIs are 
required to establish a framework and process to identify critical systems as defined in the 
Notice. It is possible that after an assessment, none of the FIs’ systems falls within the 
definition of “critical system” in the Notice.     
 
 
Q5:      Could MAS provide some examples of “critical systems”? 

A5:       Examples of critical systems include Automated Teller Machine (ATM) systems, 
online banking systems, and systems which support payment, clearing or settlement 
functions. 

 
Q6:  What type of incidents or outages should be reported? Should an FI report the 
isolated outage of an Automated Teller Machine ("ATM"), a common occurrence typically 
managed as a normal operational event? 
 
A6: Any IT security incident or system malfunction with severe and widespread impact 
on an FI’s operations, or materially impacts the FI’s service to its customers, is a reportable 
event. Isolated ATM outages that do not have a widespread impact on an FI’s operations or 
materially impact services to customers are unlikely to be considered as reportable events.   
 
 
 
 



3 
 

Q7:  Do FIs need to report a breakdown of a critical system or its components if the 
backup system or components have taken over the functions of the faulty system or 
components and there is no service or operation disruption? 
 
A7: FIs do not need to report a system or component failure which has been recovered 
through a “high availability” configuration and does not affect the proper functioning of the 
system. 
 
 
Q8: Are FIs expected to maintain a record of unscheduled downtime of their critical 
systems? 
 
A8: An FI should record the unscheduled downtime for each critical system that affects 
the FI’s operations or service to its customers as part of its system availability monitoring.  
MAS may request for such records during its ongoing supervision.  
 
 
Q9: If an outage of a critical system did not have a severe and widespread impact on 
the operations of an FI or material impact to its customers, for example during off-peak 
hours, does it need to report the incident to MAS?   
 
A9: An FI must notify MAS within 1 hour upon the discovery of a system malfunction or 
IT security incident which has severe and widespread impact on its operations or materially 
impact the FI’s customers regardless of when the malfunction or incident occurs.    
 
 
Q10:  How is the total unscheduled downtime for a system calculated? 
 
A10:  Under the Notice, FIs shall ensure that the maximum downtime for each critical 

system does not exceed 4 hours within any period of 12 months. For example: 

 FI recorded outage A of 3 hours in 1 July 2013, 

 FI recorded outage B of 0.5 hours in 20 December 2013, 

 Assuming there are no other incidents between 21 December 2013 and 30 June 
2014, the total system downtime for the 12-mth period from July 2013 to June 2014,  
is 3.5 hours, 

 Starting 1 July 2014, the total system downtime becomes 0.5 hours as outage A can 
only be accrued for 12 months; and 

 If the FI encounters an outage C between July and December 2014, the total system 
downtime would be calculated as, “0.5 hours + outage C” until outage B expires on 
19 December 2014. 
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Q11: How should FIs go about notifying MAS of an IT incident and via what channel?  
 
A11: FIs should establish an internal reporting and escalation process to ensure that they 
report to MAS in a timely manner. FIs should contact their respective MAS Supervisory 
Officers (RO) during MAS office hours (Monday to Friday: 8.30am – 6.00pm). If the RO is not 
contactable, or the IT incident occurs outside MAS office hours, FIs may contact the MAS 
duty officer via the 24-hour MAS BCM hotlines (Tel: 97174201). Please refer to the 
Instructions on IT Incident Notification to MAS for further information.  
 
 
Q12:    FIs are required to notify MAS upon discovery of a Relevant Incident. What is MAS 
definition of “upon discovery”? 
 
A12:     FIs are required to notify MAS promptly after they have ascertained that the nature 

and magnitude of an IT incident meets the criteria set out in the Notice. FIs are expected to 

establish clear internal procedures for the swift detection and identification of Relevant 

Incidents.  

 
Q13: We have performed a business impact analysis and determined that recovery time 
objective ("RTO") of 24 hours is sufficient for our critical systems. Would this be 
considered as a breach of the Notice?  

A13: All systems that are identified as critical during the FI’s risk assessment process 
should establish an RTO of not more than 4 hours. “Critical system” means a system, the 
failure of which will cause significant disruption to the operations of the FI or materially 
impact the customers of the FI, such as a system which processes transactions that are time 
critical; or provides essential services to customers. FIs are advised to identify systems as 
“critical systems” only if they meet the criteria in the Notice. 

 
Q14: What does MAS mean when an incident needs to be reported within 1 hour upon 
discovery of a system malfunction? How is this different from the RTO of 4 hours? 
 
A14: The RTO is defined as the duration of time from the point of disruption to the point 
of recovery.  An FI is required to notify MAS not more than 1 hour from the point it 
discovered the system malfunction. For example, if an incident occurs at T, but FI only 
discovered it at T+1, then FI must report to MAS by T+2.  However, the RTO starts counting 
from T and system must be recovered by T+4.  
 
 
Q15:  Do FIs need to send the RTO validation documentation to MAS after conducting a 
verification of the time taken to recover the critical system? 
 
A15: MAS expects FIs to implement measures to ensure the reliability, availability and 
recoverability of their critical systems. FIs are required to test and validate the effectiveness 
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of the recovery process once every 12 months. There is no requirement for FIs to send the 
documents to MAS after the test. FIs should document the test results including the time 
taken to recover critical systems against established RTOs. MAS may request for the 
relevant reports during its ongoing supervision.    
 
 
Q16: Is a Distributed Denial of Service ("DDoS") attack where customer information was 
not compromised a reportable event to MAS? 
 
A16: An FI must report the incident to MAS if the DDoS has severe and widespread impact 
on its operations or materially impacts the FI’s service to its customers, even if no customer 
information was compromised.   
 
 
Q17:  FIs' networks are often subject to potential intrusions such as attempted hacking, 
DDoS, port and vulnerability scans. Should FIs report attempted but unsuccessful 
intrusions to MAS? 
 
A17:  There is no requirement for FIs to notify MAS of attempted intrusions as they  do not 
fall within the scope of Relevant Incident under the Notice. 
 
 
Q18:  An FI experienced a virus or malware desktop infection on 50 of 1000 employee 
personal computers.  Must the FI notify MAS of the incident?  
 
A18: To determine if the IT security incident is a reportable event under the Notice, the FI 
must assess whether the security breach has a severe and widespread impact on its 
operations or materially impacts the FI’s service to its customers.   
 
 
Q19: An FI’s employee was found to have performed an unauthorised access to its 
computer system but no major damage was done and customer information was not 
compromised.  Must the FI notify MAS of the incident? 
 
A19: An FI is not required to notify MAS of an IT security incident if it did not have a 
severe and widespread impact on the FI’s operations or materially impact the FI’s service to 
its customers.  
 
 
Q20: Will MAS prescribe a template for root-cause and impact analysis report?  
 
A20: The root-cause and impact analysis report should include an executive summary of 
the incident, detailed analysis and explanation on the cause of the incident, impact of the 
incident on the FI’s compliance with regulations, operations and customers as well as 
remedial measures taken to address the incident consequences. A template is provided for 
root-cause and impact analysis report. Please refer to the Instructions on IT Incident 
Notification and Reporting to MAS for further information. 
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Q21:  Would MAS extend the period for submitting a root-cause and impact analysis 
report if the FI cannot complete the incident report within 14 days?  
 
A21: FIs have an interest to promptly investigate, identify and address the root cause of 
any Relevant Incident.  Hence, based on past experience, the 14-day period should suffice 
for FIs to submit their reports on most types of incidents.    However, the Notice allows FIs 
to request for an extension of the submission deadline.  MAS will review, and may grant an 
extension of the submission deadline, based on the merit of each request.  
 
 
Q22: Do FIs need to submit a separate incident report as part of business continuity 
management? 
 
A22: FIs are only required to submit one report as per the template provided for incident 
reporting to MAS. Please refer to the Instructions on IT Incident Notification and Reporting 
to MAS for further information. 
 


