
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON  
MAS NOTICE 757 AND EQUIVALENT NOTICES 

 
 
OVERVIEW AND DEFINITIONS 
 
1. What is MAS' policy on lending of S$ to non-resident financial institutions (formerly known as 
policy on non-internationalisation of S$)?    
 
The policy essentially limits the lending of S$ to non-resident financial institutions for speculation in 
the S$ currency market.  The policy stems from the use of the exchange rate as the principal tool of 
monetary policy.  It is aimed at ensuring that the effective conduct of MAS' monetary policy is not 
compromised. 
 
The policy does not constitute a form of capital or exchange control.  Since 1978, all exchange controls 
in Singapore have been abolished, and both residents and non-residents are free to remit S$ funds 
into and out of the country.  They are also free to purchase or sell S$ in the foreign exchange market.    
 
 
2. Why is the policy renamed from “Non-Internationalisation of the S$” to “Lending of S$ to Non-
Resident Financial Institutions”?   
 
With liberalisations over the years, the current policy essentially limits only lending of S$ to non-
resident financial institutions for the purpose of speculating in the S$.  The previous name: “Non-
Internationalisation of the S$” became a misnomer.  We have therefore decided to rename the policy 
“Lending of S$ to Non-Resident Financial Institutions”.     
 
 
3. Which classes of financial institutions (FIs) in Singapore are subject to the policy?    
 
The classes of FIs subject to this policy and the applicable MAS Notices are:    
 

Financial Institutions  MAS Notice 

Banks (except Representative offices) MAS Notice 757  

Merchant Banks MAS Notice 1105  

Finance Companies MAS Notice 816  

Insurers (except captive insurers) MAS Notice 109  

Holders of Capital Markets Services (CMS) Licences to carry on a business of 
dealing in any of the following capital market products: 

(i) Securities; 
(ii) Units in a collective investment scheme; 
(iii) Exchange-traded securities-based derivatives contracts1; or 
(iv) OTC securities-based derivatives contracts1. 

SFA 04-N04  
 

 
 

                                                           
1 For avoidance of doubt, SFA 04-N04 will apply to a holder of a CMS licence for dealing in exchange-traded 
derivatives contracts or OTC derivatives contracts, if the licence holder deals in securities-based derivatives 
among other derivatives. If such a licence holder does not deal in securities-based derivatives, SFA 04-N04 shall 
not apply.    



4. There is no specific licence type to identify a CMS licence holder that deals in securities-based 
derivatives within the CMS licences for dealing in “exchange-traded derivatives contracts” or dealing 
in “OTC derivatives contracts”. How would an FI that is subject to the Notices assess whether such a 
CMS licence holder is a resident FI? 
 
MAS would issue a written confirmation to such a CMS licence holder that it is subject to SFA 04-N04 
and hence a resident as defined in paragraph 2.1.4(b)(v) of the Notices.  The FI should request for such 
confirmation from the CMS licence holder prior to lending. 
 
 
5. Does the definition of a resident stipulated in MAS Notice 757 and equivalent Notices apply 
to other MAS Notices and regulations?    
 
No, the definition of a Singapore resident stipulated in MAS Notice 757 and equivalent Notices is 
relevant only for the purposes of the policy on lending of S$ to non-resident financial institutions.      

 
 
CREDIT FACILITIES 
 
6. Why has MAS fully liberalised cross-currency swaps, yet retained restrictions on FX swaps? 
 
MAS has liberalised cross currency swaps to facilitate capital market development in Singapore.  There 
is no restriction where the need for cross currency swaps arises from capital market, economic and 
financial activities.  However, note that the S$5m FX swaps restriction still applies.  Cross currency 
swaps should not be used by financial institutions in Singapore to circumvent the S$5m FX swaps 
restriction. 
 
 
7. The Notice 757 and equivalent Notices do not make any reference to asset swaps, cross-
currency swaps and repos, or FX options.  Have restrictions on such activities been lifted? 
 

Restrictions on FX options, asset swaps, cross-currency swaps and repos have been lifted since 20 

March 2002.  No other restrictions or guidelines will apply to the use of S$, other than those explicitly 

stated in the new Notices and as clarified in the FAQs.   

 

 

8. Does the purchase by a bank of S$ bonds issued by non-resident financial institutions 
constitute an extension of a S$ credit facility? 
 

No.  For the purposes of the policy on lending of S$ to non-resident financial institutions, the purchase 

of S$ bonds issued by non-resident financial institutions does not constitute an extension of a S$ credit 

facility. 

 

 

9. Re paragraph 2.1.2, how should FIs treat non-resident entities that may carry out activities 
similar to those specified in paragraph 2.1.2, but that may not be licensed as such? 
 

Non-resident entities whose main business activities are substantially similar to those described under 

paragraph 2.1.2 should be considered as financial institutions. 

 



 

10. Overdrafts of S$ vostro accounts may arise due to non-receipt of funds. How should this be 
treated? 
 

Banks may extend temporary S$ overdrafts of any amount to vostro accounts of non-resident financial 

institutions for the purpose of preventing settlement failures.  With effect from 28 May 2004, banks 

are no longer required to obtain documentary proof of pre-advised funds before extending the 

overdrafts to prevent settlement failures.  This would facilitate more efficient handling of S$ payments.  

Banks must take reasonable efforts to ensure that the overdrafts are covered within two business 

days. 

 

 

11. How should FIs observe the provision that they shall not extend S$ credit facilities exceeding 
S$5 million "if there is reason to believe that the S$ proceeds may be used for S$ currency speculation"?   
 

FIs are expected to institute appropriate internal controls and processes to comply with this 
restriction.   
 
For S$ credit facilities other than overdrafts on vostro accounts, these may include (but not limited 
to):   
 

• Written confirmation from the non-resident financial institution specifying the purpose of 
funding.   
 

• Formal evaluation process of the client profile, which provides a clear basis for assessing that 
the client is unlikely to use the S$ proceeds for currency speculation.   

 
For S$ overdrafts on vostro accounts for the purpose of preventing settlement failures, FIs should take 

steps to ascertain whether the S$ overdrafts are used to fund S$ currency speculation if the 

occurrence of such overdrafts are unusually frequent and/or regular.  

 

 

12. Is the limit of S$5 million per entity on S$ credit facilities to non-residents a gross or a net limit?    
 

The S$5 million limit is a gross limit.  FIs should not offset their S$ credit facility extended to one branch 

against the receipt of S$ from another branch.  For example, if Bank A based in Singapore transacted 

a S$5 million sell/buy S$ FX swap with its London branch and a S$5 million buy/sell S$ FX swap with 

its New York branch, Bank A would have extended S$5 million in credit facilities to its overseas 

branches.  The FX swaps between the two overseas branches cannot be netted off. 

 

 

13. Can FIs centrally book their S$ trades offshore? 
 

Any FI that wish to centrally book their trades in the name of an offshore entity should write to the 

relevant supervisory department in MAS for approval. 

 

Approval will be given on a case-by-case basis and subject to certain prescribed conditions. FIs should 
not use central booking arrangements to circumvent MAS' policy on lending of S$ to non-resident 
financial institutions.    



 

 

14. S$ Liquidity Providers, under the CLS liquidity provider agreement, may be called upon to 
provide S$ to CLS Bank via today/tomorrow FX swap. Is this permitted under MAS Notice 757? 
 

MAS understands that a Settlement Member's failure to satisfy its pay-in obligations to CLS Bank 

creates an uncovered short position that must be funded by CLS Bank.  This risk is mitigated by having 

committed liquidity providers provide funds in the needed currency to CLS Bank.  By becoming 

committed liquidity providers, banks play a role in reducing FX settlement risks under the CLS 

environment.  

 

The S$ lending restrictions in MAS Notice 757 will not apply to S$ Liquidity Providers when they 

provide S$ to CLS Bank under their obligations as a liquidity provider. 

 

 

15. As a liquidity management measure, a Settlement Member of CLS Bank may transact intraday 
In/Out Swaps with another Settlement Bank.  Such transactions may result in Singapore banks 
providing S$ to non-resident financial institutions via intraday FX swap.  Is this permitted under MAS 
Notice 757?   
 

MAS understands that In/Out Swaps are used within the CLS environment to manage liquidity risks 

arising from possible large-value, time-sensitive pay-ins.  They are essentially intraday transactions 

with no change in overnight funding position. 

 

The S$ lending restrictions in MAS Notice 757 will not apply to intraday In/Out Swaps used for the 

purpose of managing liquidity risk arising from pay-in obligations to CLS Bank. 

 

 

16. Relating to Q15, what if a Singapore bank enters into an intraday In/Out swap with a non-
resident financial institution, and the entity fails to settle the 2nd leg of the In/Out swap within the 
same day, which causes the Singapore bank to extend inadvertently a temporary overdraft of more 
than S$5M to the entity? 
 

The S$ lending restrictions in MAS Notice 757 will not apply to overdrafts arising from such non-receipt 

of pre-advised funds. However, banks must take reasonable efforts to ensure that the overdrafts are 

covered within 2 business days. 

 

 

BOND ISSUANCE 
 

17. When FIs arrange S$ equity/bond issues for non-resident entities that are not financial 
institutions, must the S$ proceeds be swapped or converted into foreign currency before remitting 
abroad? 
 

With effect from 28 May 2004, non-resident non-financial issuers of S$ bonds and equities will no 

longer be required to swap or convert their S$ proceeds into foreign currencies before remitting 

abroad.  This would allow the issuers greater flexibility in managing their S$ funds. 

 

 



18. When FIs arrange S$ equity/bond issues for non-residents financial institutions, must the 
entire S$ proceeds be swapped out immediately? 
 

The requirement to swap out S$ proceeds from bond issues applies when the proceeds are to be used 

outside Singapore.  Where the proceeds are to be used for future investments in Singapore, or where 

there is no immediate need for the proceeds for overseas purposes, the non-resident issuer may 

maintain the S$ proceeds with a bank in Singapore. 

 

 

S$ DERIVATIVES 
 

19. A non-resident financial institution has S$ options positions.  Can a Singapore financial 
institution transact S$ forwards with the non-resident to enable the non-resident to hedge their 
S$ options positions? 
 

For the purpose of this Notice, MAS makes a distinction between outright forwards and FX swaps.  In 

the above scenario on hedging of S$ options positions, the use of S$ outright forwards is permitted.  

However, the S$5m restriction on FX swaps still applies. 

 

 

REPORTING REQUIREMENTS 
 

20. Must S$ credit facilities extended to exempted non-resident individuals and non-financial 
entities be reported? 
 

No, as these entities are exempted from the restrictions of the notice, they are not to be included for 

reporting under Appendix 1. 

 

 

21. For S$ credit facilities extended to resident financial institutions with central booking 
arrangements, would banks need to include such credit facilities for reporting under Appendix 1 
 

No. There is no need to include S$ credit facilities extended to resident financial entities with central 

booking arrangements under Appendix 1. 

 

 

22. What are some examples of “Non-Resident Financial Institutions in Singapore” in Appendix 1? 
 
Non-resident financial institutions in Singapore are financial institutions which are more than 50%-
owned by foreigners and not subject to Notice 757 or equivalent Notices.  One example is foreign-
owned fund management companies operating in Singapore. 

 

 

 


